Túl bonyolult, túl szerteágazó és túl kockázatos

Két hónapja úgy döntöttem ideje a karrierutamon tennem egy nagy lépést, és munkát váltottam. Jelenleg már vezető jogtanácsosként dolgozok és multinacionális vállalatnál. Ez a vállalat több mint 300 munkavállalóval dolgozik, és egy egész irodaházat bérel.  Természetesen a tűzvédelemmint minden nagy cégnek, ennek a vállalatnak is törvényileg előírt feladata. Eddig a vállalat egy külső cég segítségével látta el a feladatokat, havidíjas átalány szerződés keretei között. Nem is kellett így a szakember munkatárs alkalmazására sort keríteni.

Én azt a nemes feladatot kaptam meg, frissen felvett munkakezdőként, hogy készítsek egy tanulmányt, hogy költség – illetve energiaráfordítás tekintetében a cég szempontjából melyik optimálisabb megoldás: egy külsős vállalat szolgáltatását igénybe venni a tűz – és munkavédelem területére, vagy saját állományból, alkalmazott munkavállaló és a jogi osztály segítségével megoldani a terület által támasztott feladatokat.

Első blikkre sem túl egyszerű a kérdés. Egy multinacionális vállalat, aki több száz embert foglalkoztat felelős minden beosztottjáért, azok optimális munkakörülményeinek biztosításáért. Bármi történik mondjuk egy rosszul lerakott szőnyeg vagy egy billegő szekrény miatt a munkavállalóval, hatalmas ellenőrzés és felelősségre vonás vár a cégre. Természetesen nem kibújni kell a feladat alól, de ez a kérdéskör bonyolult és sokrétű feladatokkal tarkított halmaz, amely legalább három osztály összehangolt munkáját igényli. Viszont természetes, hogy házon belül is, jó kommunikációval és megfelelő szakemberekkel megoldható a feladat, ez nem kérdés.

A tanulmányom eredménye azonban az lett, hogy minden anyagi és energiavonzatot figyelembe véve, a felelősségbiztosítás nyugalma mellett, jobban megéri egy külső szolgáltató által kínált megoldást igénybe venni, hiszen azok szakemberei sokféle területen tapasztaltak, folyamatosan ebben a témakörben mozognak, jogi szempontból szakértői szinten jártasak, ismerik a lebonyolítás fortélyait, hatékonyan és gyorsan tudnak dolgozni egy több száz fős szervezetben is, már ha csak egy online munkavédelmi oktatást tekintünk is, jóval kevesebb időt vesz igénybe és kényelmesebb a munkavállaló oldaláról is, és itt még meg sem említettem a felelősségbiztosítás nyújtotta biztosítékot.

Egy jól megválasztott külső szolgáltató tehát nem kérdés, hogy aranyat ér, maradtunk is a már régóta partnerként foglalkoztatott vállalattal való közös munka folytatásánál.

Leave a Comment